Forskning kring den europeiska ponnyns ursprung

Som jag berättade om i mitt förra inlägg fick jag och min grupp jag tog med mig till utgrävningarna ta del av en ny forskning när vi var nere i södra Frankrike. Man kan snarare kalla den ny-gammal, för det är gamla teorier om hästens historia som ska omprövas. Detta var jätteintressant, även om vissa i min grupp kanske inte har världens intresse för hästar så fick vi ändå ta del av hur en liten tanke kan bli något otroligt stort.

 

Forskningen går ut på att motbevisa teorin att alla europeiska hästar från början härstammar från antingen Tarpanen eller Skogshästen. Tarpanen var en urgammal ponny som sprang runt på slätterna över hela Europa, främst i östra Europa, samt även i västra Asien. Skogshästen levde i Skandinavien och norra Europa. Vi snackar alltså stenåldern nu. Skogshästen försvann och utvecklades till dagens arbetshästar. Tarpanen utvecklades till olika sorters ponnyer. I östra Asien fanns däremot Przewalskis häst. Denna existerar fortfarande men är utrotningshotad.

 

Anyway! Man har nästan alltid utgått ifrån att hästar och ponnyer i europa härstammar från tarpanen, och enbart några få helt vitt skiljda raser skulle härstamma från Przewalskis häst. Dessa raser är den norska fjordhästen och vissa ponnyraser i Storbritannien. Man påstår då att kelterna kom med sina ponnyer från Asien som var av przewalski-ursprung och därför är ursprunget inte mer spritt. Men med tanke på att vi pratar månader av resande genom hela Asien och Europa för att komma till Storbritannien och Norge så är det rena fantasin om man inte tror att hästarna skulle influera andra raser i Europa.


 



Om man jämför bilderna ovanför så föreställer de grottmålningarna från Lascaux-grottan, som alltså ligger i sydvästra Frankrike, och en przewalskihäst från Asien. Slående likt, eller hur? Ändå menar då forskare att de fornnordisa ponnyraserna i Frankrike, Nederländerna, Tyskland m.m alla skulle härstamma från Tarpanen, och att Przewalskihästarna aldrig skulle ha influerat hästar i detta område. Kelterna skulle istället enbart ha fört hästar till Skandinavien och Storbritannien under Järnåldern, men dessa grottmålningar härstammar redan från den paleolitiska stenåldern (äldre stenåldern).

  

Jämför då dessa bilder från Chauvetgrottorna istället med bilder på Tarpaner. (OBS! Tarpanen är egentligen utdöd sen 1800-talet, men man har återuppfött ponnyer som ser exakt likadana ut genom att använda sig av polska ponnyer som härstammar från tarpaner.) Chauvetgrottan ligger i sydöstra Frankrike istället, vilket borde vara mer lättåtkomligt för kelter eller andra folkgrupper från Asien om de vandrat längre söderut redan under stenåldern!


Det är ganska fascinerande att man kommit fram till slutsatsen att enbart tarpanen skulle vara förfadern till de sydliga ponnyraserna, men att przewalskin bara skulle ha influens i Storbritannien, Sverige och Norge. Det finns bevis för att de första människorna i Storbritannien var just från norra Europa, då främst Frankrike, eftersom landmassorna då satt ihop. Detta var också under den äldre stenåldern. De människor som höll sig med hästar i Frankrike förde sannolikt även med sig sina hästar till Storbritannien.



Det här var forskarnas teorier:


*Hästarna i Europa under äldre stenåldern var troligtvis av samma ras och typ som Przewalskihästarna i Asien. Men hästarna utvecklades under hundra tusen år till att se olika ut. Przewalski hade sin ljusa gulbruna blacka färg som ett kamo som fungerade på stäpperna i Mongoliet där hästarna levt sen stenåldern. I Europa sprang ponnyerna istället runt i mörk skog och bland berg och utvecklade därför en mörkare grå-black färg som skydd. I Storbritannien har hästarna istället fortsatt ha influens från de hästar som fortfarande levde under stenåldern, och vilka då skulle stå närmare Przewalski, framförallt när influensen från de asiatiska hästarna blev mer markant under järnåldern när kelterna vandrade till Storbritannien.


* Ytterligare przewalski-blod fördes till Norge, inte bara genom kelterna, utan även genom vikingar som tog hästar från Storbritannien till Norge. Därav är influensen på den norska fjordhästen så otroligt mycket större än hos t ex ryska ponnyer som borde ha mer przewalski i sig än en skandinavisk ras. I Sverige har influensen från Przewalski uteblivit då man främst avlat tyngre lanthästar med kraftig influens från norra Europas tynga raser, medan russen som är vår ända ponny har utvecklats isolerat på Gotland och därför undgått den tydliga influensen.

*Anledningen till att franska ponnyer inte alls har några gen-markörer gemensamt med przewalski längre är för att denna influens skedde för alldeles för många hundra tusen år sedan. Tarpanen ansågs lättare att ha med att göra, var snabbare och smidigare och föredrogs därför. Den moriska invasionen av Spanien under 700-talet har även lett till att de franska raserna fått en stor dos ädelt ökenblod som "neutraliserar" den primitiva przewalskiinfluensen.


Ha ha, har ni tråkigt än? Nej, men jag finner detta otroligt intressant! Professorerna som håller på med denna forskning ska nämligen resa runt ÖVERALLT och få hjälp med att tyda gamla texter i Asien, följa spåren efter morerna i Spanien och även åka till Storbritannien och kolla utgrävningar i närheten av Dartmoor/Exmoor för att se om det finns ytterligare bevis på att asiatiska folkslag bott i Storbritannien innan järnåldern. Åhhh vad jag önskar att jag fått följa med.... 


Stort tack till min älskade Jenny Penny också som hjälpte mig att få hästfaktan korrekt.  






Kommentarer
Postat av: Jenny

Det var så lite så vännen <3 Jag hoppas att forskarna kommer fram till något bra. Vet du om de testat DNA från Pottok och Camarguehäst än? Pottok är ju en av de som använts för att utveckla nya Tarpanen, så vore intressant hur deras genmarkörer ser ut...



Och ja! Du kan glömma mer bilder på mig i bloggen. :D



2012-05-21 @ 21:42:36
URL: http://paraworld.blogg.se/
Postat av: Jenny

Men vännen... om du går in på översiktssidan för bloggen så står det i menyn till vänster hur många inlägg du skrivit. :)

2012-05-26 @ 18:14:51
URL: http://paraworld.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0