Styrka

Var på en kanonföreläsning idag av en kvinna från Tyskland som berättade hur hon fått genomlida en depression, arbetslöshet och skilsmässa genom att bara skita i allt och ge sig ut på en jorden runt-resa för att läsa på en massa mytologi och historia, för att sedan bli författare. Jag ska försöka hitta lappen där hennes namn står för ni borde kolla upp henne. Dessvärre har jag glömt hela hennes namn just nu, men ska ta reda på det. Hennes förnamn var iallafall Nicole. 


Iallafall så började Nicoles historia med att hon blev uppsagd när finanskrisen tog sitt grepp om Europa. Att jobba var hela hennes liv. Hon jobbade som sekreterare åt ett bokförlag och jobbade med att ta fram mycket fakta inför granskningar och liknande och hon älskade sitt jobb. Att få sparken tog jättehårt på henne och när hon dessutom inte kunde hitta ett nytt gled hon sakta men säkert in i en depression. Hennes man hade ingen förståelse för hennes depression och tog det som att hon hade blivit lat. När Nicole försökte åstadkomma minsta lilla energi för att ens orka ta sig ur sängen på morgonen kallade hennes man henne värdelös och en lat kossa och sa att hon fejkade för att få slippa jobba. Men det skulle vara slut på det. Han tog ut skilsmässa för att slippa betala för att hon skulle ligga i sängen hela dagarna.

Nicole gick till en psykolog och en läkare och fick diagnos på att hon var deprimerad. Men Nicole visste ju att den enda lösningen var att hon skulle få ett jobb. Helst ett jobb som liknade det hon förlorat, men det var inte alls lätt. Större bokförlag hade inget intresse eftersom de större författarna oftast gjorde all sin research själva. Men läkarna var överens. Nicole var inte i skick för att jobba och sjukskrev henne, mot hennes vilja. Men apatisk som hon var sket hon i allt och ville inte bråka. Istället fortsatte hon söka jobb trots sjukskrivningen.

Men till slut var det som att Nicole kom till ett vägskäl. Antingen kunde hon fortsätta samma väg framåt och tuffa på all evighet tills hon kom dit hon tyckte hon skulle vara. Eller så kunde hon vika av och se vart de nya vägarna skulle föra henne. När hon vann en tävling till Kina visste hon att det var dags att skita i allt och bara följa med. Hennes stora intresse för mytologi och historia mättades rejält i Kina där hon sökte upp all information hon kunde hitta. Samtidigt skrev hon ner detta i ett anteckningsblock. Och en dag kom idén. Hon skulle renskriva anteckningarna, göra research och försöka få sin faktabok publicerad. Hon hade varit duktig på att skriva när hon gick i skolan.

Efter fyra nej och ett kanske hittade hon till slut ett förlag som ville ge ut boken, bara hon skaffade fler källor. Hon fick genast åka tillbaka till Kina och träffa forskare inom området som hon citerade i boken. Första boken sålde dock inte så bra. Den blev fack-litteratur för några elever på universitetet som läste Kina-studier.


Men idag har hon sålt flera miljoner böcker på bara 3 år. Hon har gett ut två barnböcker i Tyskland med mytologiska väsen som influens. Hon har gett ut 15 faktaböcker och har besökt halva jorden för att göra research. Hon kan titulera sig forskare, fotograf, författare och föreläsare och är absolut inte deprimerad längre!



Visst är det sjukt att människan kan bli nertryckt av samhället hon föddes i?! Men visst är det också underbart med starka människor!!


På upploppet

Ja nu är det bara några få skoldagar kvar. Alla rapporter, arbeten, projektarbeten och tentor är avklarade och jag klarade även detta år. Eftersom jag trivs så bra på skolan så har jag sökt in till ett tredje år men denna gång inriktad speciellt på mytologi. Det kommer innebära att jag inte kommer fortsätta med arkeologiska utgrävningar, men historia är lika viktigt inom mytologin. Det jag hoppas på är nämligen att så småningom få ingå i det lilla teamet forskare inom mytologi. Känns jättebra med det målet även om det troligtvis kommer innebära mer plugg i några år till. 

Men det blir inte bara plugg framöver heller. Jag har fått ett super sommarjobb! Ska jobba i stallet i sommar och hjälpa till där. Även om ridskolehästarna mest ska gå och lata sig i hagen så kommer det ändå finnas jobb och det känns kanon att kunna vara nära Lazarus så mycket. Lazarus ska nämligen börja tävlas lite lätt i sommar nu när han fått kondition och muskler igen. Har jag tur kommer jag även kunna jobba där extra nästa termin så jag kan finansiera studierna lite mer.

De sista dagarna nu är det bara några föreläsningar på skolan och slappande. Vi ska ha en liten klassfest nu i veckan och sen en liten aavslutning där vi får våra certifikat, diplom, utbildningsbevis och allt vad det kan vara.

 

Känns kanon just nu!  
 


Forskning kring den europeiska ponnyns ursprung

Som jag berättade om i mitt förra inlägg fick jag och min grupp jag tog med mig till utgrävningarna ta del av en ny forskning när vi var nere i södra Frankrike. Man kan snarare kalla den ny-gammal, för det är gamla teorier om hästens historia som ska omprövas. Detta var jätteintressant, även om vissa i min grupp kanske inte har världens intresse för hästar så fick vi ändå ta del av hur en liten tanke kan bli något otroligt stort.

 

Forskningen går ut på att motbevisa teorin att alla europeiska hästar från början härstammar från antingen Tarpanen eller Skogshästen. Tarpanen var en urgammal ponny som sprang runt på slätterna över hela Europa, främst i östra Europa, samt även i västra Asien. Skogshästen levde i Skandinavien och norra Europa. Vi snackar alltså stenåldern nu. Skogshästen försvann och utvecklades till dagens arbetshästar. Tarpanen utvecklades till olika sorters ponnyer. I östra Asien fanns däremot Przewalskis häst. Denna existerar fortfarande men är utrotningshotad.

 

Anyway! Man har nästan alltid utgått ifrån att hästar och ponnyer i europa härstammar från tarpanen, och enbart några få helt vitt skiljda raser skulle härstamma från Przewalskis häst. Dessa raser är den norska fjordhästen och vissa ponnyraser i Storbritannien. Man påstår då att kelterna kom med sina ponnyer från Asien som var av przewalski-ursprung och därför är ursprunget inte mer spritt. Men med tanke på att vi pratar månader av resande genom hela Asien och Europa för att komma till Storbritannien och Norge så är det rena fantasin om man inte tror att hästarna skulle influera andra raser i Europa.


 



Om man jämför bilderna ovanför så föreställer de grottmålningarna från Lascaux-grottan, som alltså ligger i sydvästra Frankrike, och en przewalskihäst från Asien. Slående likt, eller hur? Ändå menar då forskare att de fornnordisa ponnyraserna i Frankrike, Nederländerna, Tyskland m.m alla skulle härstamma från Tarpanen, och att Przewalskihästarna aldrig skulle ha influerat hästar i detta område. Kelterna skulle istället enbart ha fört hästar till Skandinavien och Storbritannien under Järnåldern, men dessa grottmålningar härstammar redan från den paleolitiska stenåldern (äldre stenåldern).

  

Jämför då dessa bilder från Chauvetgrottorna istället med bilder på Tarpaner. (OBS! Tarpanen är egentligen utdöd sen 1800-talet, men man har återuppfött ponnyer som ser exakt likadana ut genom att använda sig av polska ponnyer som härstammar från tarpaner.) Chauvetgrottan ligger i sydöstra Frankrike istället, vilket borde vara mer lättåtkomligt för kelter eller andra folkgrupper från Asien om de vandrat längre söderut redan under stenåldern!


Det är ganska fascinerande att man kommit fram till slutsatsen att enbart tarpanen skulle vara förfadern till de sydliga ponnyraserna, men att przewalskin bara skulle ha influens i Storbritannien, Sverige och Norge. Det finns bevis för att de första människorna i Storbritannien var just från norra Europa, då främst Frankrike, eftersom landmassorna då satt ihop. Detta var också under den äldre stenåldern. De människor som höll sig med hästar i Frankrike förde sannolikt även med sig sina hästar till Storbritannien.



Det här var forskarnas teorier:


*Hästarna i Europa under äldre stenåldern var troligtvis av samma ras och typ som Przewalskihästarna i Asien. Men hästarna utvecklades under hundra tusen år till att se olika ut. Przewalski hade sin ljusa gulbruna blacka färg som ett kamo som fungerade på stäpperna i Mongoliet där hästarna levt sen stenåldern. I Europa sprang ponnyerna istället runt i mörk skog och bland berg och utvecklade därför en mörkare grå-black färg som skydd. I Storbritannien har hästarna istället fortsatt ha influens från de hästar som fortfarande levde under stenåldern, och vilka då skulle stå närmare Przewalski, framförallt när influensen från de asiatiska hästarna blev mer markant under järnåldern när kelterna vandrade till Storbritannien.


* Ytterligare przewalski-blod fördes till Norge, inte bara genom kelterna, utan även genom vikingar som tog hästar från Storbritannien till Norge. Därav är influensen på den norska fjordhästen så otroligt mycket större än hos t ex ryska ponnyer som borde ha mer przewalski i sig än en skandinavisk ras. I Sverige har influensen från Przewalski uteblivit då man främst avlat tyngre lanthästar med kraftig influens från norra Europas tynga raser, medan russen som är vår ända ponny har utvecklats isolerat på Gotland och därför undgått den tydliga influensen.

*Anledningen till att franska ponnyer inte alls har några gen-markörer gemensamt med przewalski längre är för att denna influens skedde för alldeles för många hundra tusen år sedan. Tarpanen ansågs lättare att ha med att göra, var snabbare och smidigare och föredrogs därför. Den moriska invasionen av Spanien under 700-talet har även lett till att de franska raserna fått en stor dos ädelt ökenblod som "neutraliserar" den primitiva przewalskiinfluensen.


Ha ha, har ni tråkigt än? Nej, men jag finner detta otroligt intressant! Professorerna som håller på med denna forskning ska nämligen resa runt ÖVERALLT och få hjälp med att tyda gamla texter i Asien, följa spåren efter morerna i Spanien och även åka till Storbritannien och kolla utgrävningar i närheten av Dartmoor/Exmoor för att se om det finns ytterligare bevis på att asiatiska folkslag bott i Storbritannien innan järnåldern. Åhhh vad jag önskar att jag fått följa med.... 


Stort tack till min älskade Jenny Penny också som hjälpte mig att få hästfaktan korrekt.  






Don't blame me just because I'm swedish

Fick veta att jag har en sista muntlig redovisning kvar i mytologin... som ska vara klar imorgon och som jag inte hade en aning om! Min föreläsare var snäll dock, hon gav mig ämnet nordisk mytologi, det borde jag ju ha lätt för när jag är från Sverige. Jag hade inte hjärta att tala om för henne att i sverige är det i närmaste tabu att veta något om nordisk mytolgi utöver asa-gudarna för så fort man har lite intresse blir man nästan rasistförklarad. Allt som är svenskt är dåligt!


Men jaja, jag får sitta heeeeela kvällen och läsa på nu om asar och drakar och alver för uppdraget ska handla om hur den nordiska mytologin influerat andra aspekter i dagens samhälle, som t ex inom politiken, i nöjesvärlden och även i det vardagliga livet. Jag får inte BARA utgå från Sagan om ringen... (pekar på dig Jenny innan du ger förslaget). Hur ska detta gå?


Detta är ett av de många tillfällen då det är fullt tillåtet att bygga sig ett litet fort i sovrummet med böcker överallt, datorn i knät och minst 2 kannor kaffe på sängbordet så att man inte kan få för sig att stirra på teven.


Och jag som ville åka och rida Lazarus lite....


Tillbaka i spelet

Som min "snälla" pojkvän berättade i det förra inlägget så var jag helt slut efter min hemfärd och jag har inte blivit riktig förrän nu, sent på söndagkvällen, vilket inte är en höjdare eftersom allvaret med skolan börjar imorgon igen.

 

Men mina vänner, jag hoppas ni inte klandrar mig. Jag har trots allt färdats fram och tillbaka över hela södra Frankrike, med en liten omväg i Paris på en dag då vi var på Muséum national d'histoire naturelle (Naturhistoriska muséet) och även i Jardin de las plantes botaniska trädgård och djurpark. Muséets utställning om evolution är FANTASTISK och vi fick även prata med de människor som jobbade i departementen för klassifikation och evolution, allt på franska! Mon dieu!


Själva utgrävningarna var väldigt lärorika, men tyvärr hittade vi inte ett jäkla skit! Första dagen i Lascaux märkte vi att marken på den lilla plätt vi fått tillåtelse att gräva på var så ful med skräp att den räknades som kontaminerad och det tog ytterligare tre dagar innan vi fick tillåtelse att gräva på ett annat ställe. Den enda som hittade något överhuvudtaget var Friedo som hittade någon form av ben som senare visade sig vara kycklingben. Troligtvis från någon turist som slängt benet efter att ha ätit och sen har väl någon fågel tuggat på det.

Även i Chauvet fick vi åka därifrån tomhänta nästintill. Det enda vi vann på var att vi fick delta i ett forskningsprojekt från amerikanska Academy of Natural Science. Detta är på inget sätt hemligt så jag ska berätta mer om det senare! Promise!

Överlag har hela resan varit fantastisk med underbara människor, en hel del udda frystorkad mat och mycket att lära. Nu ska jag och Victorini mysa ihop oss i soffan med glass och en dokumentät jag har fått låna om romersk mytologi! Och vet ni, jag måste snart komma på vad sjutton jag faktiskt ska bli så jag kan välja ett huvudämne till nästa år! Aj aj aj, det kan ta tid!

Ciao!


Gästbloggning!

Tja! 

Victor här! För er som inte vet är jag Kattas kille och jag fick i uppdrag att uppdatera er om att Katta nu är hemma och välbehållen, men troligtvis helt slut för nu har hon sovit i 12 timmar och jag ser inga tecken på att hon börjar vakna till. ;)


Hon kommer att ha en massa kul att berätta för er senare. Efter att hon slagit ihjäl mig för att ha lagt upp den här bilden vill säga! :D








Adios/ Victor



RSS 2.0